هدف از طراحی بیوفیلیک، ایجاد فضاهایی است که با تقویت تمایل ذاتی مردم به طبیعت و ایجاد هماهنگی در محیط ساختهشده، هم برای سلامت انسان و هم برای محیط زیست، مفید باشد. ترموود کیان به عنوان یک تولیدکننده چوب ترمو ، به عنوان حامی طراحی بیوفیلیک شناخته میشود. اگرچه اصول این رشته بسیار فراتر از انتخاب مواد است.🌿
طراحی بیوفیلیک چیست و شش عنصر از کجا می آیند؟
طراحی بیوفیلیک یک روش است برای طراحی ساختمانها و مناظر، که با وارد کردن ویژگیهای طبیعی مختلف به محیط ساخته شده، رابطه بین انسان و طبیعت را تقویت میدهد. استفن کلرت، بومشناس اجتماعی و مدافع برجسته طراحی بیوفیلیک، شش عنصر اصلی طراحی بیوفیلیک را که در مورد آنها تحقیقات زیادی صورت گرفته است، شناسایی کرده است.
به گفته کلرت، مفهوم طراحی بیوفیلیک به طور کلی قابل فهم است و ما میتوانیم به راحتی درک کنیم که چگونه و برای چه منظوری نتایج مثبتی ایجاد میکند. اما استفاده عملی از طراحی بیوفیلیک در واقعیت چالشبرانگیز است. دلیل آن این است که ما به طور کامل فرآیندهای بیولوژیکی خودمان در رابطه با طبیعت و یا نحوه تعامل ذهنی خودمان با محیط ساختمانی را درک نمیکنیم. به همین دلیل، شش عنصر برای ما یک چارچوب ارائه میدهند تا بتوانیم با موفقیت اصول طراحی بیوفیلیک را در محیطهای ساخته شده به کار ببریم.
طراحی بیوفیلیک چگونه برای انسان مفید است؟
انسانها، که در اکثریت قریب به تاریخ ما در دنیای طبیعی تکامل یافتهاند، تمایلی رمزگذاریشده بیولوژیکی به طبیعت و حس وابستگی به آن دارند. کلرت ادعا کرد که تماس با جهان طبیعی نه تنها برای رفاه ما مفید است، بلکه برای آن ضروری است. در طراحی بیوفیلیک، او به مطالعاتی اشاره میکند که مزایای زیر را از تماس با طبیعت و ویژگیهای طبیعی یافتهاند:
۱. بهبودی بیشتر پس از بیماری و جراحی
۲. کاهش مشکلات بهداشتی و اجتماعی
۳. بهبود عملکرد و انگیزه و کاهش استرس در بین کارگران
۴. بهبود عملکرد شناختی
۵. رشد و بلوغ سالمتر در کودکان
۶. کیفیت زندگی برتر و احساس قویتر مکان در جوامع
برای تهیه بهترین چوب های ترموود از فروشگاه ترمو پاین کیان بازدید نمایید.
معرفی شش عنصر طراحی بیوفیلیک
کلرت دو بعد از طراحی بیوفیلیک را شناسایی کرد، که آنها را بعد ارگانیک یا طبیعتگرایانه مینامد. این بعد به شکل و فرمهایی در محیط ساخته شده ارتباط انسان با طبیعت را نمایان میسازد. همچنین به بعد مکانمحور یا بومی نیز معروف است، که ویژگیهایی را توصیف میکند که منظره یا ساختمانی را با فرهنگ و اکولوژی منطقه محلی آن مرتبط میسازد. این دو بعد به شش عنصر تقسیم میشوند و هر کدام از این عناصر دارای تعدادی ویژگی است. بیایید بر روی این شش عنصر و ویژگیهای آنها بیشتر تمرکز کنیم.
۱. ویژگی های زیست محیطی
به طور ساده، عنصر طراحی بیوفیلیک به ویژگیهای محیطی اشاره دارد که در محیط ساختمانی وجود دارند و شباهتی به جهان طبیعی دارند. مردم به طور طبیعی به ویژگیهای محیط طبیعی مانند گیاهان، حیوانات و عناصر طبیعی جذب میشوند. با استفاده از رنگها، آب و نور خورشید، میتوان حس ارتباط با طبیعت را ایجاد کرد و فضاهایی با تهویه مناسب میتوانند راحتی را فراهم کنند. ساختمانهایی که با محیط طبیعی اطراف هماهنگی دارند، مانند دیوارهای پوشیده از پیچک یا ساختمانهایی که ویژگیهای زمین شناسی محلی را تقلید میکنند، نیز با استقبال خوبی مواجه میشوند.
ویژگی های محیطی:
رنگ
اب
هوا
نور خورشید
گیاهان
حیوانات
مواد طبیعی
مناظر و مناظر
سبز شدن نما
زمین شناسی و چشم انداز
زیستگاه ها و اکوسیستم ها
آتش
این مقاله راهنمای مناسبی برای استفاده هرچه تمام تر از چوب ترمو در ساختمان است: چوب ترمو رنگ شده به جای روکش چوبی رنگ شده معمولی
۲. اشکال طبیعی
عنصر اشکال و فرمهای طبیعی شامل بازنمایی و شبیهسازی از جهان طبیعی بر روی ساختمانها، چه در داخل و چه در خارج است. این میتواند شامل اشکال، فرمها و الگوهای موجود در پوشش گیاهی، درختان و برگها، و نقوش حیوانات و ساختارهایی مانند کندوها و تارها باشد.
فضاهایی که ویژگیهای طبیعی را شبیهسازی میکنند یا اشکال روان و ارگانیک طبیعت را به جای چسبیدن به لبههای مستقیم و زوایای راست که معمولاً در معماری مدرن وجود دارد، تقلید میکنند، نیز ترجیح داده میشوند، همانطور که طرحهایی که زمینشناسی محلی یا حتی آنهایی که “بهطور تصادفی” شبیه اشکال زنده هستند، ترجیح داده میشوند.
ویژگی های محیطی:
نقوش گیاهشناسی
تکیهگاههای درختی و ستونی
نقوش حیوانات (عمدتاً مهرهداران)
صدف و مارپیچ
تخم مرغ، بیضی و لولهای شکل
طاقها، طاقها و گنبدها
اشکال مقاوم در برابر خطوط مستقیم و زاویههای راست
شبیهسازی ویژگیهای طبیعی
بیومورفی
ژئومورفولوژی
بیومیمیکری
۳. الگوها و فرآیندهای طبیعی
متمایز از اشکال و فرمها، این عنصر بر تمرکز برای بهبود ترکیب خواص موجود در طبیعت محیط ساخته شده ما تأکید دارد. به عنوان مثال، تنوع و غنای جزئیات در چیزهایی که با حواس خود درک میکنیم مانند نور یا صداها، تغییر در کیفیت مواد در طول زمان، نقاط کانونی مرکزی، فضاها و گذرگاهها با مرزهای واضح، و حس الگو، تضاد یا ارتباط موجود در بین فضاهای مختلف. همچنین، مردم ترجیح میدهند در مکانهایی که از چندین بخش مجزا تشکیل شده است، ادراک کامل یا کامل داشته باشند.
ویژگی های الگوها و فرآیندهای طبیعی:
تنوع حسی
غنای اطلاعات
تغییر و پتینه زمان
رشد و شکوفایی
نقطه مرکزی
الگوهای طرح دار
فضاهای محدود
مسیرهای انتقالی
سریها و زنجیرههای مرتبط
ادغام قطعات در یک کل
تضادهای متمم
تعادل پویا و تنش
فراکتالها
نسبتها و مقیاسهای سازماندهی شده به صورت سلسله مراتبی
۴. نور و فضا
استفاده از نور و فضا یک جنبه بسیار حیاتی در طراحی بیوفیلیک است و روشهای متعددی برای جای دادن آنها در یک محیط وجود دارد. هم نور طبیعی و هم نور مصنوعی که از طریق فیلتراسیون به دست میآید، میتوانند مزایای فراوانی را ارائه دهند. به علاوه، نور منعکس شده، تأثیر نور و سایه و دستکاری نور برای ایجاد اشکال یا ویژگیهای بصری را نیز به همراه دارد که همگی ارزشمند هستند. بهرهبرداری از فضا نیز میتواند به منظور ایجاد حس باز بودن، تنوع، هماهنگی و ارتباط بین محیطهای داخلی و خارجی و همچنین تعیین شکل و مناطق اطراف استفاده شود.
این مقاله شما را در استفاده از چوب ترمو بسیار مصمم تر میکند: چوب ترمو، روکش چوبی مناسب برای ساختمان ها
ویژگی های نور و فضا:
نور طبیعی
نور فیلتر شده و پراکنده
تأثیر نور و سایه
نور منعکس شده
استخرهای نور
نور گرم
نور به عنوان شکل و فرم
وسعت
تنوع فضایی
فضا به عنوان شکل و فرم
هماهنگی فضایی
فضاهای داخلی و خارجی
۵. روابط مبتنی بر مکان و فرهنگ
عنصر روابط مبتنی بر مکان، به پیوند فرهنگ با بومشناسی اشاره دارد. مردم، به دلیل تمایل ما به ایمن سازی منابع و تضمین امنیت از طریق کنترل قلمرو، حس ارتباط قوی با مکانها دارند. این توضیح میدهد که چرا دلتنگ میشویم یا مکانهایی را که در آنها احساس خوبی داریم از دست میدهیم. ارتباط ما با مکانها میتواند به ویژگیهای جغرافیایی و تاریخی، اکوسیستمهای محلی، عناصر و مواد فرهنگی و همچنین مناظر مربوط باشد. داشتن ارتباط عاطفی با یک مکان، به افراد حس محافظتی از نظارت بر آن مکان میدهد.
ویژگی های روابط مکان محور:
ارتباط جغرافیایی با مکان
ارتباط تاریخی با مکان
ارتباط اکولوژیکی با مکان
ارتباط فرهنگی با مکان
منابع بومی
جذابیت منظره
ویژگیهای معماری که شکل ساختمان را مشخص میکند
اکولوژی مناظر
یکپارچگی فرهنگ و محیط زیست
روح مکان
پرهیز از بیمکان بودن
۶. روابط انسان و طبیعت تکامل یافته
در حالی که همه عناصری که توضیح دادیم، نشان دهنده ارتباط انسان با محیط طبیعی ما هستند، این یکی بر جنبههای اساسی رابطه ما با طبیعت و نحوه انعکاس آنها در محیط ساخته شده تمرکز دارد. این میتواند شامل احساس ایمنی و محافظت، تعادل تنوع با نظم، پرورش کنجکاوی و کاوش و ایجاد حس موفقیت و تسلط بر محیط ما باشد. از طریق طراحی بیوفیلیک نیز میتوان بهرهبرداری از دلبستگی و جذابیت ما به طبیعت را ممکن ساخت.
ویژگی های روابط تکامل یافته انسان و طبیعت:
چشمانداز و پناه
نظم و پیچیدگی
کنجکاوی و وسوسه
تغییر و دگردیسی
امنیت و حفاظت
تسلط و کنترل
محبت و دلبستگی
جذابیت و زیبایی
اکتشاف و کشف
اطلاعات و شناخت
ترس و هیبت
حرمت و معنویت
سوالات متداول:
طراحی بیوفیلیک روشی برای طراحی ساختمان ها و مناظر است که با وارد کردن ویژگی های طبیعی مختلف به محیط ساخته شده، رابطه بین مردم و طبیعت را پرورش می دهد. شش عنصر طراحی بیوفیلیک توسط استفن کلرت، بوم شناس اجتماعی و مدافع برجسته طراحی بیوفیلیک که مطالب زیادی در مورد این موضوع نوشت، ابداع شد.
طراحی بیوفیلیک از چندین جهت برای انسان مفید است. بهبودی پس از بیماری و جراحی را افزایش می دهد، مشکلات سلامتی و اجتماعی را کاهش می دهد، عملکرد و انگیزه را بهبود می بخشد و در عین حال استرس را در بین کارگران کاهش می دهد، عملکرد شناختی را بهبود می بخشد، باعث رشد و بلوغ سالم در کودکان می شود و به کیفیت زندگی برتر و احساس قوی تر مکان کمک می کند. در جوامع
شش عنصر طراحی بیوفیلیک عبارتند از:
ویژگی های زیست محیطی
اشکال و فرم های طبیعی
الگوها و فرآیندهای طبیعی
نور و فضا
روابط مبتنی بر مکان
روابط انسان و طبیعت تکامل یافته است
ویژگی های ویژگی های محیطی شامل رنگ، آب، هوا، نور خورشید، گیاهان، حیوانات، مواد طبیعی، مناظر و مناظر، سبز شدن نما، زمین شناسی و چشم انداز، زیستگاه ها و اکوسیستم ها و آتش است.
نور و فضا از عناصر حیاتی در طراحی بیوفیلیک هستند. نور طبیعی و فیلتر شده روز، نور منعکس شده، اثر متقابل نور و سایه، و دستکاری نور برای ایجاد اشکال یا ویژگی های بصری گنجانده شده است. فضا برای ایجاد حس باز بودن، تنوع، هماهنگی، پیوند بین محیط های داخلی و خارجی، و برای تعریف اشکال و مناطق اطراف استفاده می شود.
روابط مکان محور در طراحی بیوفیلیک به پیوند فرهنگ با محیط زیست اشاره دارد. این شامل یک حس قوی ارتباط با مکان ها بر اساس ویژگی های جغرافیایی و تاریخی، اکوسیستم های محلی، عناصر و مواد فرهنگی و همچنین مناظر است. داشتن ارتباط عاطفی با یک مکان به افراد حس محافظتی از نظارت بر آن مکان می دهد.
مطالعه بیشتر: طراحی بیوفیلیک: نظریه، علم و عمل زنده کردن ساختمان ها توسط کلرت، هیرواگن و مادور
منبع تصاویر: thermory